"Greek National Pride" blog / ΑΛΒΑΝΙΑ / ΑΟΖ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λαμπρινίδης σήμερα στα Τίρανα για την ελληνοαλβανική ΑΟΖ


ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ τίθεται η ΑΟΖ Ελλάδας – Αλ­βανίας. Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας μέσα από την ανταπόκριση στις συμφωνίες που υπογράφουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυ­βερνήσεις, πρόκειται να συζητήσουν σήμε­ρα στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Σταύ­ρος Λαμπρινίδης με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι και το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Γείτονος.

Η εξέ­λιξη αυτή ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, κα­θώς επηρεάζει το θέμα της «μπλοκαρισμένης» από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικα­στήριο της χώρας συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών.

 

Οι δύο υπουργοί θα βρεθούν σήμε­ρα στην αλβανική πρωτεύουσα, στο πλαί­σιο υλοποίησης πρότασης ιου κ. Λαμπρινίδη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου για κοινή επίσκεψη του ίδιου’ και του Ιταλού ομολόγου του στα Τίρανα, μαζί με άλ­λους υπηρεσιακούς εκπροσώπους της Ε.Ε.

Εκεί θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Εντμόντ Χατζηνάστο, καθώς και με τον αρ­χηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενη Ράμα, προκειμένου να τους εξηγήσουν ότι όλοι οι γείτονες ενδιαφέροντα! ειλικρινώς για την προοπτική και την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.»

Πρέπει όμως και αυτή από την πλευ­ρά της να μην αφήσει την πολιτική κρίση, που το τελευταίο διάστημα τη μαστίζει, να επηρεάσει την προοπτική αυτή, συντηρώ­ντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την Ελλάδα για την ΑΟΖ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυ­τό ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ι.-Α. Ζέπος, επισκέφτηκε σιις 8 του μηνός τα Τίρανα, όπου συνάντησε όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τυχόν επίλυση του ζητή­ματος αυτού «λύνει τα χέρια* για την ελληνι­κή πλευρά, δημιουργώντας ένα τύποις «δεδικασμένο· και για περαιτέρω διπλωματική εκμετάλλευση.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ.ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ

army.gr

Σχολιάστε